KunstTour 2017 Terugblik

De KunstTour Bezette De Stad met ‘No More Boring Art’

 

We hebben ons zeker niet verveeld deze KunstTour. Een zeer zonnig en heet pinksterweekend lang vanuit Het Radium bezette de KunstTour de stad, als start van de Kunst en Cultuur Zomer 2017 Maastricht; een Tour langs en in open ateliers, broedplaatsen, galeries, kunstinstellingen en publieke kunstlocaties. Zie hieronder een terugblik van de KunstTour 2017.

 

 

 

 

 

 

 

The ‘No More Boring Art‘ Night op de vrijdagavond was de aftrap van de KunstTour 2017 met twee programma onderdelen. Het eerst onderdeel speelde zich af bij het Bassin (Sphinxkwartier) met de uitreiking van de Hermine van Bers Beeldende Kunstprijs; een tweejaarlijkse aanmoedigingsprijs (€ 2.500,-) voor jong talent. Aansluitend de excellente expositie van de drie genomineerden (Emile Hermans, Elke Lutgerink en Mike Moonen) in Lumiere, Bureau Europa en de Muziekgieterij. En de winnaar is ?……. Mike Moonen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het tweede gedeelte was een artistiek programma op het Radium met een performance door iArts in de Gashouder als aftrap van project ECHOES. De Toneel Academie Maastricht met de  performance HartKoor in het Labgebouw en het binnenterrein transformeerde naar een festivalsfeer met bar, indrukwekkende projecties van o.a. Videopower Hester van Tongerlo , lekker eten door Mandja Catering en een zandbak voor de kinderen met muziek door de HvBKunstprijs winnaar Mike Moonen. Een geslaagde sfeervolle ‘No More Boring’ Art Night.

Project ECHOES in de Gashouder was een productie van B32 Artspace in samenwerking met de KunstTour, iArts en Parallel. klankkunstenaars reageerden op de kale stalen constructie van de Gashouder. Met als uitgangspunt een indrukwekkende echo van 13 seconden!

 

 

 

 

 

 

 

The ‘No More Boring Art’ Project werd drie dagen lang vormgegeven op de eerste verdieping van het Vredestein Labgebouw (1400 m2) door zeer verschillende kunstenaars die elkaar niet voorheen hebben ontmoet. Dit waren onder andere Gaétan Bobichon, Ties van Dijk, Fran Hoebergen, Kim Reijntjens, Alice Schavione en Titia Eggen. Het ‘resultaat’, een experimentele kunstpresentatie die de bezoekers en zelfs de deelnemende kunstenaars verraste.

 

 

 

 

 

 

 

KunstTour Radio op internet o.l.v. presentator en maker Timo Ekhart. Hij deed live verslag van dit grote speelveld met ‘wilde radio’. Te gast waren poëten, geluidskunstenaars, Dj’s, experimentele muzikanten, cultuurwetenschappers en kunstcritici zoals dichter Maarten van den Berg, Jeska onderwater, kunstenaars Mike Moonen en Roy Vastenburg, Dominic Castle en Amber Helena Reisig.

Een Live KT Radio verslag van uit Het Radium van RTV Maastricht in het programma ‘Dit kan mijn neefje ook’ op zaterdag middag o.l.v. radiomannen Teo Verstappen en Eugene Baak. De In’s en Out’s van de KT en live interviews met een aantal deelnemers en artistiekelingen aan de KT 2017.

 

 

 

 

 

 

 

De drukbezochte Coffeelovers Publieksprijs kreeg bijna driehonderd stemmen en het winnende kunstwerk, met wel 52 stemmen, was van Louise Verhoef met ‘Terras Maastricht’. Het werk is gewonnen door Frans Smeets uit Maastricht.

 

 

 

 

 

 

 

De KunstTour Safari (tour onder begeleiding) ging filosoferend langs verschillende KunstTour locaties. Studenten van de opleiding tot beeldend docent (Zuyd Hogeschool) ontwikkelde een ‘kijk-tool’ om naar hedendaagse kunst te kunnen kijken. Dit jaar met een recordaantal aan deelnemend publiek ! (jong en oud)! Na iedere tour konden bezoekers hun ervaringen omzetten naar een beeld en kleur met verf in het buitenatelier op Het Radium.

 

 

 

 

 

 

 

De Groene (Kunst)Tour met ‘Expeditie Zilverschoon’ (een van de winnaars van Stadsgoud) ging tourend door het Lage Frontenpark, wilde kruiden zijn ontdekt en gegeten. Volgens kunstenaars Janna Navis en Esther van de Pas was het een geslaagde pilot van hun project.

 

 

 

 

 

 

 

De traditionele open atelier tour (deel 1 van de KT) door de stad en buitenwijken van Maastricht was dit jaar ook van de partij met een gratis bustour door oude Stadsbus Maastricht. Het geïnteresseerde kunstpubliek kreeg een kijkje in de keuken van de professionele kunstenaars.

 

 

 

 

 

 

 

Zelfs spontane pop-up kunstuitingen waren dit jaar ook onderdeel in de KT. Zoals de live-painting act van Dave de Leeuw in het Sphinxkwartier en een ontruimd cultureel centrum (Boschstraat 5) werd tijdens de KunstTour opnieuw ‘open’ gesteld voor publiek.

 

 

 

 

 

 

 

Uiteindelijk hebben zo’n 7000 a 8000 bezoekers waaronder zeker een groot aantal studenten/jongeren uit Maastricht e.o de KT 2017, met zijn 24 locaties en 200 deelnemende kunstenaars, bezocht.

Zo werd het een echte bezette stad met No More Boring Art!